Ouders/verzorgers (oncologie)

In samenwerking met het Emma Kinderziekenhuis heeft het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie een nieuwe online cursus ontwikkeld voor ouders van kinderen en jongeren (0-18 jaar) met kanker. Er zijn twee varianten, één voor ouders die mee willen doen aan de cursus tijdens de behandeling van hun kind en één voor ouders die mee willen doen aan de cursus nadat de behandeling van hun kind succesvol is afgerond. Groepjes worden altijd gevormd met alleen ouders die in dezelfde fase zitten.

Als ouder van een kind met kanker krijgt u te maken met meer opvoedingsopgaven en uitdagingen dan ouders van gezonde kinderen. Zo moet u regelmatig naar het ziekenhuis met uw kind, kunt u zich zorgen maken over de behandeling, de toekomst van uw kind en kan het lastig zijn om de aandacht tussen alle gezinsleden te verdelen.

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een kind wat onder behandeling is in een ziekenhuis van invloed is op het hele gezin en ook op het welzijn van de ouders. Het welzijn van ouders is van essentieel belang voor de ontwikkeling van hun kind. Deze cursus is daarom op u als ouder gericht en gaat over thema’s die belangrijk zijn voor u! De cursus is ervoor bedoeld om u als ouder te ondersteunen in het omgaan met de ziekte van uw kind. Naast kennis en tips die in de cursus aan bod komen is de cursus ook een platform waar jullie als ouders onderling ervaringen kunnen uitwisselen.

Voor wie?
De Op Koers Online cursus voor Ouders is voor ouders van kinderen/jongeren (0-18 jaar) die onder behandeling zijn bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. U hoeft als ouder geen problemen te ervaren om deel te kunnen nemen aan de cursus.

Hoe ziet de cursus eruit?
De cursus bestaat uit zes online bijeenkomsten van anderhalf uur en een terugkombijeenkomst na 4 maanden. De cursus vindt wekelijks plaats en wordt begeleid door een psycholoog en een co-therapeut. Voorafgaand aan de cursus wordt er een telefonisch kennismakingsgesprek met u gepland en krijgt u uitleg over de werking van de chatbox. De cursus vindt plaats in een beschermde chatomgeving, waar u en de andere ouders inloggen in een chatbox en met elkaar chatten. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van beeld of audio, dus u heeft geen webcam of microfoon nodig om te kunnen deelnemen.

Tijdens de cursus chatten we met elkaar over verschillende onderwerpen die te maken hebben met het hebben van een kind met kanker en de gevolgen daarvan voor u als ouder en het gezin. Hierbij worden praktische, sociale en emotionele onderwerpen besproken.

De cursus maakt gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en acceptatie en commitment therapie. De inhoud van de cursus wordt toegespitst op wat de deelnemers van de groep belangrijk vinden en graag willen bespreken.

Onderzoek

Op dit moment wordt in het Prinses Máxima Centrum onderzoek gedaan naar de oudercursus van Op Koers Online, voor ouders van een kind met kanker. Lees hier in de folder meer over dit onderzoek. Interesse in deelname? Klik hier

Onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of meedoen aan de Op Koers Online groepscursus u helpt bij het omgaan met de ziekte en de gevolgen van de ziekte. Ook onderzoeken we of de cursus psychosociale problemen vermindert, of voorkomt dat deze problemen zich ontwikkelen. Loting bepaalt of u meteen kan meedoen aan de online groepscursus Op Koers Online of dat u eerst op een wachtlijst komt. Dan kunt u na zes maanden deelnemen aan de cursus. U vult gedurende het onderzoek op meerdere momenten vragenlijsten in. 

Aanmelden
Heeft u interesse om deel te nemen aan het onderzoek naar de cursus Op Koers Online voor ouders? Klik dan hier om naar de aanmeldpagina te gaan. Wij nemen contact met u op zodra we het formulier ontvangen.

Heeft u vragen of opmerkingen over de cursus? Dan kunt u contact met ons opnemen via opkoers@prinsesmaximacentrum.nl.